In de huidige geschiedschrijving over het ontstaan van Nieuw Nederland, Nieuw Amsterdam en New York krijgt Henry Hudson veel historisch krediet, maar heeft hij zo veel krediet eigenlijk wel verdiend? Zouden de Nederlandse zee- en kooplieden, en ook de inheemse Noord-Amerikaanse bevolkingsgroepen, niet evenveel krediet moeten krijgen? En is het eigenlijk
wel terecht dat 1624 algemeen beschouwd wordt als het geboortejaar van de stad New York? Zou 1614 niet veel accurater zijn? Lees de verhalen op deze site, en kom net als Hubert de Leeuw tot de conclusie dat er in de ontstaansgeschiedenis van Nieuw Nederland en dus New York, nog heel veel nuanceringen aangebracht kunnen worden.
De zee- en kooplieden Christiaensen, Block en Eelkens 'herontdekken' de Muhheakantuck-rivier, en doen ook een echte ontdekking: de zee-engte Long Island Sound.
Kooplieden verenigen zich in de Nieuw Nederland Compagnie, krijgen een licentie van de Staten-Generaal en bouwen Fort Nassau. Nieuw Nederland is geboren.
Nieuw Nederland wordt officieel een Nederlandse kolonie en provincie onder gezag van de West-Indische Compagnie (WIC, opgericht in 1621). De eerste kolonisten vestigen zich in het gebied.
De Engelsen claimen het gebied 'omdat het door een Engelsman ontdekt is', en dwingen Peter Stuyvesant onder bedreiging van oorlog om Nieuw Nederland over te geven.
Klik hier voor een uitgebreider chronologisch overzicht.
Het verhaal
In september 1609 vaart de Engelsman Henry Hudson met het schip De Halve Maen een Noord-Amerikaanse rivier op die door de lokale bevolking Muhheakantuck genoemd wordt – vrij vertaald: ‘De rivier die twee kanten op stroomt’. Hudson is uitgevaren in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), om op zoek te gaan naar een noordoostelijke








Wie is Hubert de Leeuw
In de vroege jaren negentig begint Hubert de Leeuw (Tilburg, 1961), ondernemer uit de Lage Landen, min of meer bij toeval aan zijn onderzoek naar de geschiedenis van het ontstaan van Nieuw Nederland, het gebied aan de oostkust van Noord-Amerika dat we vandaag de dag kennen als de staat New York. De Leeuw is in Seattle voor zaken – hij zal het five gallon waterkoelersysteem in Nederland gaan introduceren – en maakt een uitstapje naar Vancouver, net over de grens in Canada. Tijdens een wonderlijke
bijeenkomst van, zoals hij zelf zegt, ‘spirituele mensen’ wordt hem het woord algonquin meegegeven. De Leeuws nieuwsgierigheid wint het van zijn scepsis en terug in Seattle bezoekt hij de bibliotheek om het woord op te zoeken. ‘Algonquin’ blijkt de naam van een indianenstam te zijn die in één adem genoemd wordt met Nieuw Nederland, Fort Nassau, Hendrick Christiaensen en andere Nederlandse kooplieden. De Leeuw zegt over dat moment: “Er gebeurde iets in me. Ik wist gewoon meteen dat ik er iets mee moest doen.” En aldus geschiedt…
Video 1 | Introductie van het project door Hubert de Leeuw Video 2 | Hubert de Leeuw over de significante rol van de vrije Nederlandse kooplieden
Waarom dit project
In de reguliere (Angelsaksische, Anglo-Amerikaanse en Nederlandse) geschiedschrijving begint de ontstaansgeschiedenis van de stad en de staat New York in 1609 met de toevallige ontdekking van de vallei van de rivier die later (in 1664) naar zijn ‘ontdekker’ zou worden vernoemd: Henry Hudson.
De geschiedschrijving springt vervolgens naar 1624 als het gebied onder
auspiciën van de West-Indische Compagnie (WIC) een nieuwe overzeese provincie (kolonie) van Nederland wordt. De tussenliggende vijftien jaar worden kortweg afgedaan als niet significant – ‘a bloody and throat cutting period’ van gewetenloze handel van Nederlandse kooplieden met de inheemse, onderling strijdende en gevaarlijke wilden, de Noord-Amerikaanse indianen. Maar was dat wel zo?
Bookshop

eBook: $4.95 (± 3 euro)

eBook: $4.95 (± 3 euro)

eBook: $4.95 (± 3 euro)
Bookshop
Vul uw naam en emailadres in en geef uw bestelling aan ons door.
Vergeet niet het adres te vermelden waar we de bestelling naartoe moeten sturen.
Nieuw Nederland vandaag







Ontstaan Nieuw Nederland
We houden u op de hoogte.