Adriaen Block: minder belangrijk dan gedacht

Adriaen-Block

Van de Nederlandse zee- en koopman Adriaen Block bestaat, net zo min als van Henry Hudson, een ‘echt’ portret. Block, een door de wol geverfde ‘handelsreiziger’, maakte in totaal drie reizen naar de Muhheakantuck-vallei en bracht in 1614 een gedetailleerde kaart uit van het gebied. De ‘ontdekking’ van de zee-engte Long Island Sound en de Connecticut-rivier, alsmede de vaststelling dat Manhattan en Long Island eilanden zijn, worden aan Adriaen Block toegeschreven.

Deze afbeelding is gebaseerd op wat er over Block geschreven wordt in een belangrijke primaire bron. Daarin wordt hij genoemd als de belangrijkste en leidende figuur in de beginjaren in de Hudson-vallei. Nieuw onderzoek geeft echter aan dat hij niet de belangrijkste man was en dat hij het historisch krediet dat hij heeft gekregen op zijn minst zou moeten delen.

Block was nooit deelgenoot van de Nieuw Nederland Compagnie die in 1614 opgericht werd. Dat zijn naam in de licentie van 1614 vermeld staat, refereert naar voorgaande reizen. Want in 1615 wordt Block benoemd tot Commandeur van de Noordse vloot, en richt zich vanaf dan op de walvisvaart rond Spitsbergen. Hij overlijdt in 1627.